Hem Om lösen.se

Om lösen.se

Ok, jag är här nu, hur fungerar det?

Du har två värden du behöver fylla i:
1: Nyckel: din nyckel kan vara ditt vanliga lösenord eller en valfri text eller ord
2: Salt: Förslagsvis ändrar du saltet för varje lösenord du ska generera, detta gör att varje lösenord blir unikt.

Hur skapas lösenordet

Lösenordet genereras utifrån dom två värden du fyller i, lösenordet kommer alltid att vara det samma så länge du fyller i samma nyckel och salt. Vi gör dom dessa värden, tillsammans med våra egna salt, snurrar runt det några gånger och pang, ditt lösenord, säkert och enkelt.


Varför ska jag använda detta?

Lösenord är inte så säkra som vi kanske tror, även om du har din grannes-katts-mellannamn tillsammans med din mammas födelsedatum delat på 46 så spelar det mindre roll, visst ett lösenord som inte är just ett ord är bra, och en blandning mellan små/stora bokstäver, siffror och specialtecken är ännu bättre men det finns fortfarande en chans att någon vet om just ditt lösenord just nu.

Att tänka på:
1: Använd ALDRIG samma lösenord på två ställen, detta är ett fel som många tyvärr gör, risken för att någon av dom tjänster du använder blir hackade och ditt lösenord hamnar i fel händer är ganska stor.

2: Ju fler tecken desto bättre, inte bara för att ett lösenord med många tecken är svårt att komma ihåg av en obehörig som råkar se ditt lösenord men det är också extremt jobbigt för någon som försöker komma åt ditt lösenord via brute force.
Kort sagt så är brute force ett sätt för att komma på ett lösenord, som namnet antyder så försöker man knäcka lösenordet med kraft, tex börjar man med att testa bokstaven a, fungerar inte det fortsätter man med bokstaven b sedan c osv osv. Tänk då ett lösenord med många tecken, som innehåller både små/stora bokstäver, siffror och specialtecken, det blir ganska många olika kombinationer som måste testas innan man hittar rätt.

3: Använd inte ORD, ett ord är både lättare att komma ihåg om någon utomstående mot förmodan skulle se ditt lösenord men det finns också databaser med kända "lösenords-ord" som används på liknande sätt som vid ett brute force försök, där man helt enkelt testar sig fram, tex via kända ord från ordboken.

4: Spara aldrig ditt lösenord i webbläsaren, lösenordet sparas i klartext vilket betyder att vem som helst som har tillgång till din dator kan läsa alla dina sparade lösenord. Använder du Google Chrome kan du testa att skriva in chrome://settings/passwords som URL i din webbläsare för att komma åt dina sparade lösenord.